Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo

Spoznajmo se z gledališčem zatiranih!

Skozi delavnico se boste spoznali_e z vajami za vzpostavljanje skupinske dinamike, odrske prezence, pozornosti ter vajami za ozaveščanje telesa in prostora. Skupaj bomo razvijali_le neverbalno komunikacijo z raziskovanjem celotnega potenciala telesa ter kritično mišljenje, uperjeno v preobrazbo družbenih situacij, kjer se pojavljajo neenakosti.

 

Gledališče zatiranih je gledališče od ljudi za ljudi. Gre za teoretični okvir, metode in tehnike, ki jih je v 70. letih prejšnjega stoletja začel razvijati brazilski režiser, umetnik in aktivist Augusto Boal. Najdemo jih pod več različnimi imeni in so pogosto uporabljene pri skupinskem delu. Tehnike in metode so namenjene spodbujanju aktivnega in čuječega sodelovanja, razvijajo kritično mišljenje z analizo razmer v skupnosti, z vključevanjem udeležencev in občinstva v aktiven dialog. Gre za družbeno kritično orodje, skozi katerega je posamezniku ali skupnosti dana možnost izraziti se in kar je najbolj pomembno – biti slišan.

 

Delavnice bodo potekale v četrtek od 18.00 do 20.00 v mesecu oktobru in novembru, od 6.10.2022 do 24.11.2022. Delavnice so primerne za starost 15+.

 

Delavnice so namenjene vsem, ki bi si želeli ali želele naučiti nekaj novega in se seznaniti s tehnikami in metodami gledališča zatiranih. Predznanje ni potrebno. Tehnike, ki se jih bomo naučili so vsestranske za nadaljnjo uporabo pri različnem delu s skupinami. Vsak udeleženec bo prejel tudi izroček in se seznanil z uporabnim gradivom za morebitno nadaljnje delo na tem področju.

 

Ukvarjali_e se bomo predvsem s tehniko forumskega gledališča, ki je tudi najbolj pogosto uporabljena. Preko skupinskega dela bomo obravnavali_e in raziskovali_e zgodbe, ki bodo prišle neposredno od nas/vas.
 

Mentorici: Katja Ropret Perne in Kaja Jurgele

 

Udeležba je brezplačna.

 

Prijave na: katja@subart.si

https://www.facebook.com/events/595472735598945/595472765598942/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%7D]%7D

Obvestila

Oddelek za pedagogiko in andragogiko

Študentsko delo na Pedagoškem inštitutu

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Poziv za prijavo najboljših diplomskih in magistrskih del

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko

Sprememba GU Urška Valenčič Arh

Oddelek za filozofijo

Sprememba GU Maja Malec

Oddelek za klasično filologijo

Predstavitev dispozicije doktorskega dela

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo

Kinofilm: brezplačne projekcije filmov Eme Kugler

Oddelek za umetnostno zgodovino

Licenca za turističnega vodnika po Ljubljani

Oddelek za klasično filologijo

Doc. dr. David Movrin v petek, 24. 3. 2023

Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo

Knjižnica Oddelka za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo, 29. 3. 2023

Referat

Anketa: fakultetna psihološka svetovalnica za študente in študentke