Oddelek za slovenistiko

Projekt Razvijanje veščin za uspešno lektoriranje in urejanje besedil

Spoštovani,

vabim vas k sodelovanju pri projektu Razvijanje veščin za uspešno lektoriranje in urejanje besedil, ki je namenjen vsem študentom Filozofske fakultete (1. in 2. stopnja študija).

Pri projektu boste pridobili lektorske izkušnje, po uspešnem zaključku pa boste prejeli potrdilo o sodelovanju, ki ga boste lahko priložili prijavi za delo.

Vsebina projekta: informacije o samostojnem podjetništvu, reševanje pravopisnega testa za lektorsko delo pri časopisu, sodelovanje z nadrejenim pri časopisu in naročnikom pri samostojnem delu, lektoriranje publicističnih in strokovnih besedil.

Pri izvedbi bodo sodelovale tri strokovnjakinje. Petra Pučnik je univerzitetna diplomirana slovenistka s pedagoško-andragoško izobrazbo, ki ima že deset let svoj s. p. Oktobra bo delavnico o lektoriranju publicističnih besedil izvedla Andreja Šeško, lektoriranje strokovnih besedil pa bo vodila Anja Miklavčič. Njuni predstavitvi:

Andreja Šeško, po izobrazbi profesorica slovenščine in primerjalna jezikoslovka, ni nikoli postala učiteljica, ampak je začela lektorirati še kot študentka. Je lektorica z dolgoletnimi izkušnjami, zaposlena pri časopisni hiši Dnevnik.

Anja Miklavčič, po izobrazbi profesorica slovenščine, se je kljub nenehni želji po poučevanju sprva raje osredotočila na jezikovno pravilnost in slogovno ustreznost pisnih besedil. Delo lektorice je tako že kot študentka opravljala pri različnih delodajalcih. Nabrane izkušnje so bile tiste, ki so jo vodile na samostojno pot. Danes je že četrto leto samozaposlena lektorica, zadnja leta pa tudi aktivna izobraževalka slovenščine kot tujega in drugega jezika za odrasle tujce ter testatorka v okviru Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik.

Prijavnico za sodelovanje najdete v e-učilnici Razvijanje veščin za uspešno lektoriranje in urejanje besedil, ključ za vpis je Lekt (brez pike). V e-učilnici je objavljen tudi urnik pomladanskih predavanj z vašimi nalogami, tam boste našli povezave za srečanja na daljavo.

Rok za prijavo je 18. 4. 2022, prva delavnica o urejanju, lektoriranju in korigiranju besedil bo v torek, 19. 4., od 18.00 do 19.30 po Zoomu (gl. e-učilnico).

Izpolnjeno prijavnico pošljite na moj e-naslov: saska.stumberger@guest.arnes.si.

Veselim se sodelovanja z vami in vas lepo pozdravljam.

Saška Štumberger, Oddelek za slovenistiko FF UL

 

doc. dr. Saška Štumberger

Obvestila

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Poletni urnik knjižnice OEiKA

Oddelek za muzikologijo

Oddelčno tajništvo - uradne ure (15.8. - 19.8.)

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko

Sprememba GU Kristina Gregorčič

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Mednarodna parlamentarna štipendija nemškega zveznega parlamenta (IPS)

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Poziv prostovoljcem za spremljanje lokalih volitev 2022

Oddelek za geografijo

GU: BlažR sprememba ure, 18.8.

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko

Sprememba GU Mojca Belak

Oddelek za romanske jezike in književnosti

Sprememba GU Anne-Cecile Lamy-Joswiak

Oddelek za arheologijo

Sprememba GU Katarina Katja Predovnik

Oddelek za arheologijo

Oddelčno tajništvo