Vročina v Slovenskem mladinskem gledališču

Anja Jerina

Anja Jerina

31. marca 2022 smo študentje slovenistike skupaj s profesorico Matejo Pezdirc Bartol odšli v Slovensko mladinsko gledališče, kjer smo si ogledali predstavo Žige Divjaka, z naslovom Vročina. Že ob prihodu nas je čakala drugačna scena in postavitev, kot smo je vajeni v gledališču – sedenje v krogu. Slednje nas je potisnilo v intenzivno spremljanje, drugačno atmosfero, dalo nam je globlji občutek vključenosti v samo dogajanje. Igralci so bili del nas. Sama tematika predstave je implicirala našo prihodnost ob nadaljevanju uničevanja Zemlje in vse bolj resnih podnebnih spremembah. Mešanica petja, naštevanja dokumentarnih dejstev, zvokov, odmevov, golote, posebnih predmetov in učinkov ter igre svetlobe je ustvarila unikatno predstavo, ki bi jo moral videti vsak Zemljan. Nam študentom, ki smo se v okviru predmeta učili o teoriji drame in dramskih besedilih, pa je aplicirala teoretične zasnove v prakso in dodala nove dimenzije razumevanja.

Po predstavi smo imeli pogovor z igralsko ekipo in režiserjem Žigo Divjakom. Glavna vprašanja so se navezovala na (so)ustvarjanje predstave, občutja igralcev med predstavo, zahtevnost same igre in življenje z dejstvi, podanimi med predstavo. Poslušali smo osebna doživljanja igralcev ter o ustvarjanju igre s strani režiserja, kar nam je dalo dodaten, bolj oseben vpogled k boljšemu razumevanju predstave.

Hvaležni za to izkušnjo se veselimo novih predstav, ki nam jih bodo pripravili v prihodnosti.

Anja Jerina

Zadnje novice

Konferenca o pisanju in objavljanju v sodobnem zgodovinopisju

Utrinek z delavnice

Nacionalistična večjezičnost: Mnogotere jezikovne lojalnosti in nacionalna pripadnost v Vzhodni in Srednji Evropi ter na Balkanu

Dominique Kirchner Reill Univerza v Miamiju

Sing-a-Vision: izzivi so končani, spomini posejani

Uvodni govor dekanje na zaključni prireditvi Sing-a-Vision