Prof. dr. Zdravko Kobe prejemnik Jermanove nagrade za leto 2020

Prof. dr. Zdravko Kobe

Prof. dr. Zdravko Kobe

Letošnjo Jermanovo nagrado je prejel prof. dr. Zdravko Kobe z Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete, in sicer za prevod dela Kritika čistega uma Immanuela Kanta (Društvo za teoretsko psihoanalizo, 2019). Nagrado od leta 2015 podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev za posebno uspele prevode družboslovnih in humanističnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino. Iskrene čestitke!

Iz utemeljitve Komisije za nagrade in priznanja Društva slovenskih književnih prevajalcev

»Kantova filozofska razmišljanja, prelita v strogo teoretsko besedilo in zaznamovana z zahtevnim strokovnim izrazjem, so prevedena v duhu slovenske filozofske tradicije; zaradi svoje vsebinske in miselne zahtevnosti postavljajo pred naporno nalogo že bralca, prevajalca pa še bolj. Kobetov prevod je jezikovno korekten, znanstveno dosleden in zvest. Terminološke težave je prevajalec uspešno razreševal, pa tudi sicer je besedilo, ki ga pogosto zaznamujejo dolge in miselno zapletene stavčne periode, slovenil ustrezno in v skladu z duhom izvirnika.«

Povezava do utemeljitve

Foto: Blaž Samec (Delo)

Zadnje novice
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)
20. 03. 2024

Predavanje švedske veleposlanice in otvoritev razstave Švedski glasbeni trenutki

veleposlanica Švedske v Sloveniji Nj. Eks. Diana Madunic se je srečala z dekanjo fakultete prof. dr. Mojco Schlamberger Brezar.