Otvoritev razstave Aleša Žiberne: Ali je moja pesem nevarna?

Razstava: Ali je moja pesem nevarna? (Foto: Nika Ilić)

Razstava: Ali je moja pesem nevarna? (Foto: Nika Ilić)

V četrtek, 24. junija 2021, ob 12. uri smo v avli Filozofske fakultete otvorili razstavo z naslovom Ali je moja pesem nevarna?, ki je delo Aleša Žiberne. Navdih za naslov razstave je bil napis na enem od transparentov na mariborskih protestih proti sedanji vladi. Fotografije so zapis prvih desetih petkovih protestov v Mariboru, kot jih je avtor videl s svojimi očmi in tudi s svojo udeležbo. Posnete so v črno-beli tehniki, pri čemer avtor z uporabo daljših časov poudarja gibanje. 

Katarina Juvančič in Dejan Lapanja sta v duhu naslova razstave dogodek pospremila z 'nevarnimi' pesmimi. K refleksiji o svetu, v katerem živimo, sta nas spodbudila z Evangelijem psoglavcev in Vampirji (Os Vampiros), ki »vse požrejo in nič ne pustijo« ter se v boju za oblast polaščajo vsega, kar ni njihovo in pijejo kri lastnemu ljudstvu; za konec pa sta nas s prepesnjeno in prirejeno verzijo ameriške protestniške pesmi iz leta 1931 pomenljivo spraševala, Na kateri strani si? (Which Side Are You On?).

Razstavo je slavnostno odprl dekan Filozofske fakultete, dr. Roman Kuhar, ki je v svojem govoru na omenjeno vprašanje nedvoumno odgovoril in povedal:

» / . . . / ne moremo in ne smemo biti nema priča razgradnji človekovih pravic, ki so v temelju naše ustave. Ne smemo biti tiho, naša naloga je biti slaba vest sleherne politike in družbe kot take, če ta drvi v totalitarizme. / . . . / naš slogan, da smo središče kritičnega mišljenja, ni le leporečje, pač pa dejstvo, ki ga je treba tudi materializirati.«

Celoten posnetek otvoritve si lahko ogledate na na Facebooku. 

Razstava bo na ogled do 24. julija 2021.

Vabljeni!

Zadnje novice
28. 03. 2024

Podkast Lukavstvo uma s Primožem Krašovcem

Izšla je 12 epizoda kultnega beograjskega podkasta Lukavstvo uma.
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)