Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete

Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete

Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete

Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete sta izšli novi knjigi:

  • Mateja Gaber: Minezang: Nemška srednjeveška lirika

Knjiga Minezang prvič v slovenskem prostoru predstavi nemško srednjeveško ljubezensko liriko, njen pomen za svetovno literaturo in umestitev v srednjeevropski kulturni prostor. Še nikoli doslej ni bil predstavljen tako celovit izbor najpomembnejših literarnih ustvarjalcev nemškega srednjega veka v slovenskem jeziku, čeprav gre za obodbje, ki ga nemška literatura upravičeno imenuje prvi razcvet nemške književnosti. Biografije najpomembnejših avtorjev spremljajo njihova najbolj reprezentativna dela, ki so iz srednjevisoke nemščine prevedena v slovenščino, ter spremljajoča besedila avtorice, ki ta dela umesti v širši družbeni in literarni kontekst. Monografija detajlno izpostavi tudi najpomembnejše nemške srednjeveše pesniške rokopise in predstavi tudi nekatere avtorje, ki so v visokem srednjem veku delovali na slovenskem etničnem ozemlju.

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

  • Jutka Rudaš, Hotimir Tivadar (ur.): Študije slovensko-madžarskih odnosov (Hungarologica Labacensia)

Madžarski jezik, književnost, kultura in zgodovina so kljub geografski bližini v slovenskem kulturnem prostoru dokaj neznani, vendar za slovensko kulturo ob svoji drugačnosti predstavljajo dodatno estetsko in duhovno vrednost; spoznanje madžarske kulturne vrednosti presenetljivo jasno pokaže medkulturne razlike. Monografija nove serije Znanstvene založbe Filozofske fakultete: Hungarologica Labacensia je prva v vrsti premo­ščanja kulturne distance za razumevanje kulturnih razlik v madžarsko-sloven­skem duhovnem prostoru.

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

 

 

Zadnje novice
15. 03. 2024

Prof. dr. Marta Verginella med izjemnimi mentoricami in mentorji Univerze v Ljubljani

Med izbranimi mentoricami in mentorji je tudi prof. dr. Marta Verginella z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete (Anže Malovrh, STA; vir: Univerze v Ljubljani)
15. 03. 2024

Slavnostni govor dobitnice nagrade Prešernovega sklada mag. Miljane Cunta na slovesni podelitvi diplom Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo

Slavnostna govornica mag. Miljana Cunta, predstojnik prof. dr. Tone Smolej in gostujoča profesorica s Filozofske fakultete v Zagrebu izr. prof. dr. Ivana Brković (foto: arhiv Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo)
13. 03. 2024

Članek prof. dr. Mojce Ramšak v novi številki Revije za evropske študije

Nova številka Revije za evropske študije nosi naslov Ponovna predstavitev COVID-19: Biopolitika, digitalizacija, državljanstvo