Mednarodni projekt SYStem (Share Your Soils)

Visokošolsko izobraževanje se trenutno sooča z velikim izzivom, ki je povezano z generacijo Z, t.i. »digitalnimi domačini«. Ti od svojih izobraževalnih inštitucij pričakujejo, da bodo na široko in vsepovsod uporabljale mobilno in z njo povezano tehnologijo. Odgovor na te zahteve s področja izobraževanja o prsteh/tleh in okolju je projekt SYStem - Share Your Soils (Deli svoje prsti). Izvaja ga ekipa strokovnjakov 10 univerz iz 8 Evropskih držav (Češka, Estonija, Madžarska, Italija, Latvija, Poljska, Slovenija in Španija), ki raziskujejo in poučujejo o prsteh. Oddelek za geografijo, Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je partnerska ustanova iz Slovenije.

Cilj sistema SYStem je ustvariti vsebine na eni strani povezane z mobilno tehnologijo, družabnimi omrežji in izobraževanjem, na drugi strani pa z prepoznavanjem, opisovanjem, določanjem in razvrščanjem prsti na podlagi mednarodne klasifikacije WRB. Glavno orodje, ustvarjeno v okviru projekta, bo mobilna aplikacija za pošiljanje in deljenje fotografij profila prsti z opisom in geolokacijo ter predlogom za razvrstitev znotraj WRB. Uporabniki bodo imeli možnost interakcije in izmenjave svojega znanja, pri čemer bodo lahko pomagali manj izkušenim sodelavcem s komentarji in predlogi o nastanku in klasifikaciji prsti. Poleg tega bo pripravljen Omnibus prsti, namenjen poučevanju najnovejše izdaje klasifikacijskega sistema WRB (različica 2015) na univerzitetni ravni. Rezultati projekta bodo zagotovili inovativno učno orodje, ki bo pomagalo ne le visokošolskim in učiteljem na nižjih ravneh, marveč tudi okoljskim raziskovalcem in praktikom.

Zadnje novice
28. 03. 2024

Podkast Lukavstvo uma s Primožem Krašovcem

Izšla je 12 epizoda kultnega beograjskega podkasta Lukavstvo uma.
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)