Petar Prelog: Nova umetnost pred javnostjo: razstave na Hrvaškem med svetovnima vojnama

V ponedeljek, 1. marca 2021, ob 16.30 bo potekalo spletno predavanje v organizaciji Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani in Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo.

Predavanje se osredotoča na ključne razstave na Hrvaškem med svetovnima vojnama, ki nam bodo temelj za interpretacijo zgodovine hrvaške moderne. Posebno pozornost bomo namenili glavnim razstavnim prostorom v Zagrebu: Umetnostnemu paviljonu kot osrednjemu reprezentativnemu prostoru za večje samostojne in skupinske razstave ter Salonu Ullrich kot manjši, a pomembni zasebni galeriji. Predstavili bomo značilnosti Pomladnega salona (1916–1928), takratne osrednje razstavne manifestacije na Hrvaškem, s poudarkom na razstavah, ključnih za promocijo novih umetniških usmeritev, od ekspresionizma do različnih neorealističnih smernic. Analizirali bomo tudi razstave Združenja umetnikov Zemlja – umetniške skupine, ki je s svojim široko zasnovanim umetniškim pristopom, pa tudi z jasno ideološko usmeritvijo, ponudila odgovore na osrednje probleme družbenega vsakdana. Na koncu bo sledila kratka primerjalna analiza s stanjem v Sloveniji, izpostavljenih bo nekaj pomembnih takratnih razstavnih nastopov slovenskih umetnikov na Hrvaškem.

Petar Prelog je umetnostni zgodovinar in višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za umetnostno zgodovino v Zagrebu. Njegov znanstveni interes se osredotoča na hrvaško moderno slikarstvo v srednjeevropskem kontekstu, odzive zgodovinskih avantgard v hrvaški umetnosti, odnos med moderno umetnostjo in nacionalno identiteto ter zgodovino umetnostne zgodovine. Prelog je avtor več razstav, med njimi Proljetni salon 1916–1928 (Pomladni salon 1916–1928; Umjetnički paviljon, Zagreb, 2007) in Umjetnost i život su jedno: Udruženje umetnika Zemlja 1929–1935 (Umetnost in življenje sta eno: Združenje umetnikov Zemlja 1929–1935; Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, 2019). Za monografijo Hrvatska moderna umjetnost i nacionalni identitet (Hrvaška moderna umetnost in nacionalna identiteta; Institut za povjest umjetnosti, 2018) je leta 2019 dobil hrvaško nacionalno nagrado na področju humanističnih znanosti. 

Predavanje, ki bo v hrvaščini, bo dostopno na tej povezavi.

ID sestanka 865 6110 5111

Geslo: 747 880

Več o predavanju in ciklu Umetnost za skupnostno rabo na povezavi.

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan