Gostovanje švicarske pisateljice s slovenskimi koreninami Zore del Buono v Sloveniji

V ponedeljek, 21. 11.2022, bo ob 18. uri na Goethe-Institutu (Mirje 12) literarno branje Zore del Buono, švicarske pisateljice s slovenskimi koreninami. Njeno gostovanje organizira Oddelek za germanistiko Filozofske fakultete Univerze v Mariboru v sodelovanju z Oddelkom za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Goethe-Institutom, veleposlaništvom Švice v Sloveniji in Avstrijskim kulturnim forumom, finančno pa ga je omogočila švicarska fondacija Pro Helvetia.

Avtorica bo brala iz svojega romana Die Marschallin, ki ga je v slovenščino pod naslovom Maršalinja pretanjeno prevedla Mojca Kranjc. Ni naključje, da imata protagonistka romana in avtorica isto ime, saj slednja pripoved gradi okrog figure svoje slovenske babice Zore Ostan, ki se je po poroki z zdravnikom Pietrom del Buonom preselila najprej v Neapelj in nato v Bari, kjer sta sicer zagrizena komunista živela uspešno meščansko življenje, prepričana, da je »komunizem aristokracija za vse«. O ozadju nastajanje odlično zgrajenega romana se bo s pisateljico pogovarjala prof. dr. Vesna Kondrič Horvat, specialistka za švicarsko književnost v nemščini.

Patriarhalni sistem, predvsem na jugu Italije, je bržkone odločilno vplival na to, da je Zora del Buono ostala gospodinja, ampak kakšna. Če bi bila rojena kot moški, bi gotovo postala maršalinja, tako kot Tito. Od takrat, ko je njena mati za pet mesecev izginila in se k družini vrnila s trebuhom, je Zora prevzela vajeti v svoje roke in s svojim močnim, odločnim, a tudi gospodovalnim značajem obvladovala vse štiri brate, pozneje vse tri sinove – tudi ti so tako kot oče, morali postati zdravniki – in seveda tudi vse svoje snahe. In seveda je zasnovala in vodila tudi prekrasno družinsko vilo v Bariju, v kateri je imel mož uspešno kliniko. Zori del Buono je s premišljenim strukturiranjem zgodbe uspelo izrisati življenje kakor se je na Bovškem in na jugu Italije odvijalo okrog Zore del Buono med leti 1919 in 1980, ko sta umrla Zora in njen mož, a tudi maršal Tito, ki ga je občudovala in ki jo je za zasluge tudi odlikoval.

Gostovanje pisateljice Zore del Buono v Sloveniji bo trajalo od 21. 11. do 23. 11. 2022. Avtorica bo 21.11. ob 18.00 brala na Goethe-Institutu, Mirje 12 v Ljubljani, 22. 11. ob 15.00 na Filozofski fakulteti v Mariboru, Koroška 160 in 23. 11. ob 18.00 v JZ Knjižnica Gornja Radgona, Trg svobode 4.

Vabljeni!

 

 

 

 

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan