De-afrikanizacija in re-evropeizacija Libije: politična ekonomija NATO, imperializem in uničenje Globalnega juga

Študentsko društvo Iskra vas vabi na predavanje z naslovom De-afrikanizacija in re-evropeizacija Libije: politična ekonomija NATO, imperializem in uničenje Globalnega juga, ki bo potekalo v sredo, 7. februarja 2024, ob 18. uri v predavalnici 2 Filozofske fakultete (pritličje). Predavanje bo potekalo v angleščini.

Leto 2011 je bilo za Libijo prelomno leto, katerega posledice so bile strmoglavljenje starega režima. Predavanje Essama Elkorghlija se bo osredotočalo na analize lokalnih političnih odločitev in njihove povezanosti s širšimi geopolitičnimi ambicijami ter dinamikami – onkraj trditev o kršitvah človekovih pravic, neoliberalizmu in brezposelnosti mladih – kot dejavnikih, ki so privedli do intervencije NATO v Libiji leta 2011. Sledila bo analiza sodobnega imperializma v trenutni globalni konjunkturi (oslabela hegemonija ZDA, vzpon multipolarnosti in blokov moči) ter kaj to pomeni za progresivna gibanja na Globalnem jugu (in morebitne transnacionalne zaveznike).

Essam Elkorghli prihaja iz Libije in je doktorski študent na Univerzi v Illinoisu Urbana-Champaign. Končal je dodiplomski študij ekonomije, norveščine in izobraževanja na področju družboslovja ter magistriral iz skandinavskih študij, kjer se je raziskovalno posvetil norveškemu izobraževalnemu sistemu. Kratkotrajno je bil zaposlen v ZDA kot učitelj ekonomije in psihologije na srednji šoli. V okviru doktorskega študija raziskuje kulturni, politični, ekonomski in ideološki vpliv imperializma na izobraževanje v Libiji po letu 2011. Essam je aktiven v univerzitetnem sindikatu doktorskih delavcev GEO na istoimenski univerzi, član Global Pan-African Movement in je del uredništva revije Middle East Critique Journal.

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan