Biberjeva Battalia - bojna glasba za karneval? Interpretacijsko-glasbena analiza

Oddelek za muzikologijo Filozofske fakultete vljudno vabi na predavanje dr. Simone Heilgendorff z naslovom Biberjeva Battalia  – bojna glasba za karneval? Interpretacijsko-glasbena analiza, ki bo v petek, 15. 3. 2024, ob 10.35 v predavalnici 535B. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. 

Battalia (1673) Heinricha Ignaza Franza von Bibra za nenavadno zasedbo osmih godal in basso continuo je bila objavljena šele leta 1971. Predavateljica bo predstavila odlomke iz te glasbene slike bitke, ki je skoraj 300 let ležala neodkrita v arhivih nadškofijske knjižnice v Kremsierju. Za njeno ponovno odkritje je zaslužno "gibanje za staro glasbo", ki se je pojavilo v začetku 20. stoletja. Na ta način so bile oživljene tudi številne druge starejše skladbe, ki so v nasprotju z interpretacijami standardnega klasičnega repertoarja na uveljavljenih koncertih pogosto zvenele izčrpano in utrujeno.

Battalia sicer ne slavi zmagovitega vladarja, skladba je bila verjetno namenjena karnevalskemu kontekstu. Kot taka služi kot bogat primer za interpretacijsko-glasbeno analizo z vprašanji glasbene teorije, zgodovine in izvedbene prakse.

Simone Heilgendorff je muzikologinja, vrhunska violistka in glasbena kuratorka. Trenutno je gostujoča profesorica v programu Sounds Studies na Univerzi za umetnost v Berlinu (Nemčija) in zasebna docentka na Univerzi v Salzburgu. Poleg poučevanja na univerzi je med letoma 2013 in 2016 vodila mednarodni raziskovalni projekt FWF New Music Festivals as Agorai (Univerza v Salzburgu). Kot violistka je ustanovna članica berlinskega kvarteta Kairos Quartet, ki se ukvarja s sodobno (umetnostno) glasbo. Raziskovalno se osredotoča predvsem na glasbo našega časa in baroka, glasbeno analizo in študije izvedbenih praks ob tesni povezavi s kulturnimi študijami in umetnostnim raziskovanjem.

www.simoneheilgendorff.net

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan