Antemurale Christianitatis. Tipologija protiosmanskih defenzivnih utrdb v hrvaških deželah v 16. stoletju

ICCHS vabi na predavanje z naslovom Antemurale Christianitatis. Tipologija protiosmanskih defenzivnih utrdb v hrvaških deželah v 16. stoletju / Christianitatis. Tipologija protuosmanskih defenzivnih utvrđenja u hrvatskim zemljama u 16. stoljeću, ki bo potekalo v torek, 9. maja 2023, s pričetkom ob 11.20 v predavalnici 325. 

Predavatelj izr. prof. dr. Hrvoje Kekez (Odsjek za povijest, Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb, Hrvaška) je medievalist, ukvarja se z zgodovino hrvaškega in slavonskega plemstva, protiosmansko obrambo v hrvaških deželah, hrvaško srednjeveško topografijo in heraldiko. Predavanje bo potekalo v hrvaškem jeziku.

Vljudno vabljeni!

 

O predavanju:

Kljub temu, da so se začeli osmanski vpadi v zahodne dele srednjeveške Slavonije (danes osrednja Hrvaška) že v začetku 15. stoletja, so se ti v sistematični obliki nadaljevali šele v drugi polovici 15. stoletja, po dokončnem zavzetju bosanskega kraljestva leta 1463. Od tega časa dalje so bile hrvaške dežele dojete kot Antemurale Christianitatis, kot obrambni pas zahodnega krščanstva proti nekrščanskim ljudstvom Vzhoda. V tem času so v hrvaških deželah nastali mnogi protiosmanski obrambni objekti. Predavatelj bo predstavil tipologijo tovrstnih objektov iz 16. stoletja na tistem delu zgodovinske Slavonije, ki je danes osrednja Hrvaška: gradove (castra), manjše utrdbe (castella), renesančne utrdbe, utrdbe tipa čardak in palanka.

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan