Oddelek za zgodovino

Obvestilo za ZG1 Seminar iz obče zgodovine srednjega veka

Seminar iz obče zgodovine srednjega veka
Seminar se bo izvajal v treh skupinah pri spodaj navedenih izvajalcih. Izbiro skupine/izvajalca mi sporočite po el. pošti jasna.vancek@ff.uni-lj.si do najkasneje petka, 9. 10. 2020, do 12.00 ure. V skupino se sprejme največ 20 študentov. Ko se ena skupina zapolni, je možna izbira med preostalima dvema skupinama.

skupina pri akad. prof. dr. Petru Štihu
Vpliv imperialne politike na regionalne razmere. Karel Veliki, Istra, Panonija in Karantanija
Kratka vsebina: V seminarju se bomo seznanili z enim od najbolj odločujočih in konstitutivnih obdobij evropske zgodovine, ki je bilo nič manjšega pomena tudi za zgodovino severnojadranskega, vzhodnoalpskega in zahodnopanonskega prostora. Pri tem nas bo zlasti zanimalo, kako se je imperialna politika Karla Velikega odrazila na razmere v omenjenih treh regijah in kakšen vpliv je imela na njihovo zgodovino. Posebno pozornost bomo posvetili naslednjim virom: Frankovski državni anali, Karlovo pismo Fastradi 791, cerkveni zbor na bregovih Donave 796, listina Rižanskega zbora 804, razsodba o cerkveni razdelitvi Karantanije 811.
Izvedba: Seminar bo predvidoma izveden na fakulteti.
Število udeležencev: maksimalno 20
Obveznosti udeležencev: redni obiski seminarja in aktivno sodelovanje, seminarska naloga.

skupina pri izr. prof. dr. Janez Mlinar
Napovedovalci Martina Luthra
Kratka vsebina: V letu 2021 praznujemo 500 letnico državnega zbora v Wormsu, na katerem je bil izobčen Martin Luther, začetnik reformacije. S tem se je protestantizem dokončno ločil od Rima in oblikoval lastno krščansko cerkev. Na seminarju bomo skozi nabor različnih tem iz poznega srednjega veka skušali osvetliti okoliščine, ki so pripeljale do te drastične poteze. Zanimali nas bodo predvsem pojavi, ki so že vsaj od konca 14. stoletja nakazovali potrebo po družbenih spremembah in napovedovali Luthrov – vsaj na videz – radikalni korak.
Zaradi nabora literature je zaželeno osnovno znanje nemškega jezika
Izvedba: Predvidoma bo seminar izveden deloma na fakulteti in deloma preko spleta.
Število udeležencev: maksimalno 20
Obveznosti udeležencev: aktivno sodelovanje pri seminarju, sprotno opravljanje obveznosti v obliki domačih nalog; seminarska naloga

skupina pri doc. dr. Dušanu Mlacoviću
Benetke, severna Italija in vzhodno Sredozemlje po letu 1177
Kratka vsebina: Leta 1177 sta se v Benetkah sestala cesar Friderik I. Barbarossa in papež Aleksander III. z namenom končati hude spore, urediti odnose med cesarji in papeštvom ter s tem urediti tudi politične razmere v nemirni Italiji. Cesar je hkrati v Benetkah z upornimi mesti v severni Italiji (Lombarska liga) sklenil premirje. Pravi zmagovalec dogajanja so bile Benetke na čelu z dožem Sebastijanom Zianijem, gostiteljem srečanja in posrednikom med cesarjem in papežem. Benetke so si utrdile položaj velike sile, po letu 1204 so zgradile pomorski imperij v vzhodnem Sredozemlju. Na seminarju se bomo ukvarjali z dogajanjem v severni Italiji in v vzhodnem Sredozemlju v drugi polovici 12. stoletja in z mednarodnimi in drugimi okoliščinami povezanimi z omenjenim srečanjem.
Izvedba: Seminar bo predvidoma izveden na fakulteti v oktobru, decembru in januarju, novembra preko spleta;
Število udeležencev: maksimalno 20;
Obveznosti udeležencev: redni obiski seminarja in aktivno sodelovanje, seminarska naloga.

Notices

International Office, Faculty of Arts

The International Office of the Faculty of Arts will be closed from 1st August and 16th August.

International Office, Faculty of Arts

The International Office of the Faculty of Arts will be closed from 1st August and 16th August.

Department of History

Change of Office Hours Dušan Mlacović

Department of Geography

Change of Office Hours Simon Kušar

Department of Psychology

Change of Office Hours Renata Marčič