Oddelek za zgodovino

Vabljeni na predavanje z naslovom: Western Liberalism and the Creation of Yugoslavia

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani

 vljudno vabi na predavanje

Lucije Balikić

(Central European University)

Western Liberalism and the Creation of Yugoslavia

ki bo v sredo, 23. marca 2022, ob 13.00

v p. Rim 1A Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Predavanje bo v angleščini.

Predavanje temelji na knjigi Najbolje namjere: Britanski i francuski intelektualci i stvaranje Jugoslavije (Zagreb: Srednja Europa, 2022) in rekonstruira britansko in francosko razumevanje integralnega jugoslovanstva v času Velike vojne z analizo političnega jezika liberalcev ter njihove stike z integralnimi Jugoslovani iz Avstro-Ogrske in Kraljevine Srbije ter Črne gore. S pomočjo kontekstualiziranega sledenja razvoja ključnih konceptov politične modernosti (predvsem narodnosti, državnosti in demokracije) prikazuje intelektualno debato med strokovnjaki in "javnimi moralisti" velikih sil in tistimi, ki so si prizadevali ustvariti neodvisno južnoslovansko državo na ruševinah Avstro-Ogrske.

Glavna ugotovitev je, da je kriza liberalizma, ki se je postopoma poglabljala od preloma stoletja naprej, omogočila vstop integralnega nacionalizma v politični jezik britanskih in francoskih liberalcev. Na tej podlagi so začeli zagovarjati uničenje Avstro-Ogrske in vzpostavitev enotne Jugoslavije

Lucija Balikić je doktorska študentka na Central European University. Poleg tega na CEU Democracy Institute sodeluje kot raziskovalka v projektu "Mapping Crisis Discourses in East Central Europe: 1918-2020" in je pomočnica urednice na spletnem portalu Review of Democracy. Magistrirala je na Univerzi v Zagrebu (2018) in CEU (2019). Njena disertacija z delovnim naslovom "Molding the National Body: the Intellectual History of the Yugoslav Sokol, 1906-1941" se ukvarja z zgodovino jugoslovanskega sokolstva, raziskuje pa tudi intelektualno in socialno zgodovino Avstro-Ogrske pred 1. svetovno vojno in medvojne Jugoslavije.

Notices

Department of Geography

Change of Office Hours Simon Kušar

Department of Psychology

Change of Office Hours Renata Marčič

Department of Archaeology

Change of Office Hours Katharina Zanier

Department of Geography

Change of Office Hours Nejc Bobovnik

Department of Translation Studies

Change of Office Hours Martin Anton Grad