Prenovljena knjižnica Oddelka za geografijo

Na Oddelku za geografijo so v petek, 11. septembra 2020, uradno otvorili prenovljeno knjižnico, ki študentkam in študentom omogoča prosti dostop do gradiva in nekaj dodatnih čitalniških mest.

Bibliotekarka Lucija Miklič Cvek je takole povzela dolgo pot do prenove knjižnice: "Za tako zahteven projekt, kot je prenova knjižničnega prostora, je bilo potrebno med seboj uskladiti kar nekaj deležnikov, da smo lahko dobili rezultat, ki ga imamo danes pred sabo. Ko govorim o zahtevnem projektu naj povem, da je v ozadju tega dve leti dela, preloženih je okoli 860 škatel gradiva (kar v teži pomeni približno 13 ton), prehojenih nešteto korakov, prevoženih kar nekaj kilometrov in še bi lahko naštevala. Ampak ker smo geografi znani po tem, da zmoremo vsako, še tako zahtevno pot, smo se tudi te lotili z namenom, da dosežemo zastavljen cilj.

Najprej je bila želja – želja, da bi geografska knjižnica zaživela v prenovljeni bolj sodobni podobi, so razmišljale kolegice Mojca, Janja, Ida in Tončka že leta 1999 ob 80. letnici Oddelka, ko so pripravile idejni načrt za novo Geoinformacijsko središče, ki bi ustrezalo potrebam sodobnega študija. Ker je bil že takrat pri realizaciji njihovega načrta problem zagotoviti dovolj velik prostor, je kar nekaj časa ostalo le pri želji. Po tistem se je knjižnica sicer že skoraj selila v NUK 2, v zahodni trakt Filozofske fakultete in nazadnje v stavbo FKK. Vmes smo zaradi pomanjkanja prostora prestavljali gradivo iz knjižnice na hodnik, v predavalnice in v skladišče na Karlovški. Jeseni 2018 smo izvedeli, da je FF dobila večje skladišče v Zgornjih Jaršah, kamor bi lahko prestavili gradivo iz prenatrpanih knjižnic in tudi vse, kar smo imeli takrat na Karlovški. To nas je kljub vedenju, da nas čaka naporno delo, razveselilo. Zelo natančno smo se lotili priprav na selitev gradiva. Tja smo želeli preseliti predvsem gradivo, ki ni pogosto v uporabi. Decembra 2018 smo imeli že vse pripravljeno za prvi odvoz. Knjižnični prostor se je nato počasi praznil in ponovno smo začeli razmišljati, da bi ga sedaj vendarle lahko preuredili in hkrati omogočili uporabnikom popolni prosti pristop. Idejo, da bi zamenjali dotrajane knjižne police, smo predstavili kolegom z Oddelka in tudi vodstvu FF. Ker so idejo podprli, smo pripravili predlog preureditve knjižnice v več fazah. V prvi fazi smo načrtovali zamenjavo knjižnih polic, ureditev dodatnih čitalniških mest, v naslednjih fazah bi sledila še preureditev sedanje čitalnice in izposojevališča. Nato smo začeli iskati vire financiranja, tehnična služba pa pripravljati prostorski načrt in iskati izvajalce dela. Decembra 2019 smo imeli pripravljene predračune za nove knjižnične police, čitalniške mize, stole in za vsa preureditvena dela. Dorečena je bila tudi finančna konstrukcija. Začetek del je bil načrtovan za mesec marec, ko smo imeli v knjižnici predvideno inventuro in na voljo tudi fizično pomoč s strani študentov. In potem je prišel 15. marec in nepričakovano popolno zaprtje fakultete za dober mesec in pol. Vmes smo lahko samo upali, da se bo delo sploh nadaljevalo. Zato smo bili toliko bolj veseli sporočila na začetku meseca maja, da se bodo prenovitvenega dela vendarle nadaljevala. Po vrnitvi na fakulteto nas je pričakal prazen prostor, bilo je kar malce strašljivo. Na srečo smo še isti dan dobili nove knjižnične police. Po končanem beljenju smo začeli zlagati gradivo nazaj. Dobili smo še nove čitalniške mize in stole.

Z novo podobo smo vsi zaposleni na Oddelku zelo zadovoljni. Verjamem, da bodo študentje kot najbolj pogosti uporabniki tudi. In ker knjižnica prav zaživi šele z njimi, si želimo, da bodo le-ti kmalu lahko vstopili v prenovljene prostore. Knjižnica pa ne bo več le prostor, kjer je izposojevališče, informacijsko središče in čitalnica, želimo se predstaviti še z novimi vsebinami. Poleg tega, da skrbimo za digitalizacijo gradiva, bi radi z občasnimi razstavami opozarjali na dragocenosti ali posebnosti iz naše zbirke in tudi drugimi razstavami ter dogodki. Zato smo se odločili, da današnjo otvoritev knjižnice obogatimo še enim dogodkom, in sicer odprtjem razstave del naše študentke Ivane Žigon."

Zadnje novice
26. 08. 2022

Reception for International Students at the Faculty of Arts and at the University of Ljubljana (two separate events)

04. 03. 2022

Support and assistance by the University of Ljubljana

02. 09. 2021

Welcome Day - Exchange Students ONLY

Mednarodna pisarna